Exit festival 2011

Exit je najpopularniji muzički festival na Balkanu. Traje 4 dana i održava se na prostoru Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu. Današnju tvrđavu obnovili  su Austrijanci u 16. veku braneći se od napada Turaka. Tu se nalazilo rimsko i vizantijsko utvrđenje koje su kasnije preuzeli Ugari.  Lokacija festivala je jako zanimljiva. Stejdzevi i žurke održavaju se  po celoj tvrđavi, koja se nalazi na Dunavu. Sa tvrđave se pruža pogled na grad. Kada se spoje lokacija festivala tj. srednjovekovna tvrđava i koncept koji nudi festival dobija se jedna zanimljiva mikstura starog i savremenog. Ta mikstura Exit čini drugačijim od drugih evropskih festivala. Žurke počinju negde od 19 časova, a završavaju se oko 10 časova ujutru. Zatim posetioci odlaze na  afterparty koji se održava na Štrandu tj. gradskoj plaži na reci.

Pa, sada malo ličnog iskustva.  Za mene Exit festival više nije nešto novo i zanimljivo. Posećujem ga već devet sezona. Više se ne sećam ni šta, ni kada sam slušala, niti imam bilo kakvu euforiju pred festival. Petrovaradin je kao neki klub u koji često odlazim i koji mi je po prilično poznat i izgustiran. Sećam se nastupa  odličnih izvođača,  poput  bendova Pet Shop Boys, Massive Attack, Goldfrapp, Billy Idol.  Zatim,sećam se  setova sa dance arene koji su bili odlični. Na areni sam volela da slušam Hawtina, Nastića, Etien de Crecy-a  koji je  nastupao u instalaciji u obliku kocke što je bilo skroz vizuelno zanimljivo i puštao svoje   hitove poput  Looking for someone like You.  Volela sam i komercijalniji zvuk poput Tige, Sebastiana Ingrosa i Sanceza.  Od stejdzeva obično  posećijem i Urban bug i Elektranu koji nude potpuno dva različita zvuka. Urban bug promoviše pravi tehno, dok Elektrana promoviše electro clash i electro pop.  Najrazočaravajuća godina  Exita bila 2010. i to zbog katastrofalnog line up-a. Ali  i pored toga uspela sam da čujem i tada nešto novo i zanimljivo poput benda Tesla boy na Elektrani. Ostalog programa te godine se i ne sećam. Na vip terasi imaju dja i koktele, a obično i nije toliko toplo pa smo tu i provodili većunu vremena.

Što se tiče same organizacije festivala ona mi se po prilično smučila. Prvo  glupa ideja za menjanje vaučera za narukvicu. Da bi kao olakšali nama, zapravo da slučajno neko ne bi zarađivao novac umesto njih. Ove godine sam čekala više od sat vremena da zamenim vaučer za glupu narukvicu, a posle još sat vremena da uzmem tokene za piće. Cene na festivalu nisu nimalo naivne. Kada se jednom izađe sa tvrđave vraćanja nema. Ove godine su malo bolje sredili program i doveli bolje izvođače za razliku od prošlih gde su dovodili neke mtv zvezdice i hip hopere Vu tang klan i ostale. Na ovom područiju se ta muzika baš preterano i ne sluša, ali pošto je Exit postao festival za strance, tj. Britance koji čine polovinu posetilaca, nije ni čudo što se neguju dub step i britanski bendovi na nekoliko zadnjih festivala. Ja sam više volela Exite od pre par godina, što zbog boljih izvođača, što zbog bolje atmosfere i jeftinije cene karte, koja je sve veća, iako ljudi imaju sve manje novca. Ali, dobro sve teče sve se menja pa i Exit. Možda će im sledeće godine samo Britanci i doći na festival, pošto ni taksisti ne voze lokalce kući, već se nacrtaju ispred tvrđave u redu i čekaju strance da ih opelješe, jer zašto bi vozili Novosađane za sitnu lovu ?!! Samo ne znam ko im se vozi preko cele godine ?!!  Britanci ne bih rekla!! Zato tri bambija za Mariju koja se posvađala sa taksistom i rekla da će da ga prijavi koji je btw trazi 5 evra do centra grada od tvrđave, a svi znamo da je start u Novom Sadu 25 dinara i pritom nas ubeđuje  kako  u Londonu nema noćnih klubova, oni prave samo kućne žurke …OMG ne ja sam debil, pa mislim da je London u Alabami i nikada nisam bila tamo ni u Fabricu.

Obično mi je svake godine prvi dan najlošiji. Ni ove godine nije bio izuzetak. Slušala sam bend The Pulp i smorila se naravno. Nisu bili loši ali volim samo dve pesme, pogodite koje ? ;)))

Užasno me je nervirao onaj isfolirani pevač. Nastup  se završio. Otišla sam na moj omiljeni stejdz, a to je naravno Dance arena. Kad, tamo je bio David Gueta samo u liku Dead Mousa skroz ne moj fazon. Katastrofa potpuna. Poluprazna arena. Da,  za mene je čaša uvek poluprazna , šta ću takva mi je priroda. Posle njega je nastupao James Zabiela, bio je slatkish i super je puštao.

Drugi dan je bio samo rezervisan za Dance arenu. Prvo sam slušala Mayu Jane Coles  koja je poznata po svom planetarnom hitu What They say, koji je zapalio plesne podijume širom Evrope. Super je puštala muziku , mada to je više  klubski zvuk, za klub The Tube sledeće sezone bi bila prava bombonica. Posle nje slušala sam kultni Underworld.  Bili su dobri,  mada ne volim ih i već sam ih slušala. Zatim, nastupao je  Carl Craig.  On je bio dobar.  Zanimljiv set, pustio je  novi remix U can dance,  ali publika se ne pomera i on definitivno nije pravi čovek za Dance arenu.  Trećeg i cetvrtog dana  je počeo pravi provod. Slušala sam po prvi put Jamiroquai i stavrno je bilo odlično, zatim prešla na arenu. na areni  sam slušala Groove Armadu po drugi put i bili su cool. To veče je bilo odlično na balkonu. Ove godine su napravili mali stejdz umesto bioskopa , ali  u nedelju je funkcionisao bioskop koji je smaranje. Jednom sam bila smaračica i gledala sam  domaći film o grupi omladinaca koji se rade u kući na moru i naravno među njima je bila Sonja Savić u svojoj životnoj ulozi narkomanke koja umire i koju bacaju u more , ali ona oživljava i vraća se svojoj ekipi. Malo ironično xm…. Elem, da se vratim na priču o djevima na balkonu, bili su skroz super. Uz mohito koji može da se kupi za keš a ne za glupe tokene, vetar koji hladi, Britance koji su se poskidali i djuskaju u kupaćim kostimima i pogled na reku, proveli smo se super u ranim jutarnjim satima. Osećala sam se kao da sam na nekom beach partiju.  Oko šest časova smo zapalili na arenu.  Uvek praktikuju da stave najbolje djeve tek u ranim jutarnjim časovima. Martin Butrih i još dvojica zajedno su Better lost then Stupid. Sta reći za njihov set ?!  Razbili su. To je prava muzika za Dance Arenu koju smo navikli da slušamo proteklih godina.  Konačno zadnji dan. Portished na Main stejdzu je bio odličan, pevačica zvuči bukavalno isto kao sa spota, apsolutno fantastičan vokal. Na koncert sam došla taman na vreme kad su svirali Sour Times i kasnije Glorybox.  Potopom,  na areni je po prvi put Digitalism. Oni su bili sjajni isto. Plavi dečko koji peva u crnom autfitu je skroz slatkiš. Vodila bih ga kući, ali eto nije mi se dalo…. Nakon  njih je nastupio Paul Kalkbrenner. Ok je puštao dosta melodično, mnogo bolji nego što sam očekivala. Mislila sam da je to još jedan David Guetta u najavi, sudeći po ekipi koja je došla da ga sluša. Nakon njega je su bili najbolji izvođači na areni ove godine, Rabel Rave koji čine Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler. Nastića i kompaniju nisam ni htela da odslušam do kraja, jer bolje od ove trojice ne mogu uraditi set i da hoće. Što naravno ne znači da nisam fan  Marka Nastića.

For those who do not know Exit  is  probably the most popular  music festival in the Balkans. It lasts 4 days and is held on the territory of the fortress Petrovaradin in Novi Sad. Today’s  fortress Austrians restored in the 16th century defending of the Turks, but otherwise there was a Roman and Byzantine fortress that was later taken over by the Hungarians. Location of the festival is a very interesting stage and parties are all over  the fortress which is located on the Danube with a view of the city. Locations  on  medieval fortress and a concept that festival presents , makes interesting mixture of old and modern, and that made  Exit different from other European festivals. Parties start somewhere in  19 o clock and end around 10 o’clock in the morning and then people go to the afterparty held at the Strand wich is  beach on the river.

As for my personal experience with this festival,  for me Exit is no longer something new and interesting, cause this is my 9th year in a row since I visit it. I no longer even remember what or when I  have been listening or having any kind of euphoria before the festival. I see Petrovaradin as a club wich i go very  often and its not really fun to me any more. I remember the great performance by bands like Pet Shop Boys, Massive Attack, Goldfrapp, Billy Idol, then sets on the  Dance arena, which were excellent. At Dance arena I like to listen Hawtin, Nastic, Etienne de Crecy, who performed in installation in the form of a cube that was visually interesting all the way and played his hit Looking for someone like U, and even more commercial sound like Tiga, and Sebastian Ingroso, Roger Sanchez. I  usually  visit other stage like Uraban bug stage and Power plant that offer a full two different sound, while Urban bug stage promots reall techno , Power plant promotes  electro clash and electro pop. And even 2010.  was the most disappointing year of Exit  due to bad  line up I was able to hear and then something new and interesting like the band from Rusia Tesla boy , but  the rest of the music program for that  year I do not remember. At the VIP terrace with cocktails and some dj We spent lot of time.

I am pretty disgusted by the organisation of festival. First, this stupid idea to change the voucher for a bracelet that would like us to  facilitate but actually  not make money  and sell your ticket if u dont want to go to entire festival cause u cant take off the stupid braclet if u dont want to rip it up. This year I waited over an hour to replace a voucher for a stupid bracelet, and after another hour to take tokens for drinks. Prices at the festival are not at all naive, and when one comes out theres no return to the fortress. This year, They slightly fixed the program and brought better performers, unlike the past where they would bring some MTV stars  Hip Hopers like  Wu tang clan and others …… In this area is just  music that people dont listen so much, but since the Exit Festival has become for foreigners, acutally Brits who make the  half  off the visitors it is no wonder that promots dub step and British bands on the last couple of festivals. I was more fan of Exit from a few years ago because of the better performers, because of the  better atmosphere and cheaper ticket price that is growing even though people have less money. But, well, everything flows and everything changes and Exit too….. who knows maybe next year British people will be only visitors , as  for taxi drivers They do not drive home local people but make a line in front of the fortress, waiting for foreigners to rip Them off . They dont want to drive locals for chep amount of money. I just do not know who they drive over the year, the British people I dont think so … but good for Marry, who had quarreled with the taxi driver said that She would report him. He  wanted 5 euros to the center from the fortress, and We all know that  the reall price is 1,4 euros. Btw He was telling  Us that in London there is no night clubs, they make only house parties … OMG ……Yeah its like We think that  London is in Alabama and I’ve never been there or in the Fabric.

Usually my first day of festival is the worst,  this year was no exception, I listened to the Pulp and got boared of course, is not that bad but theres only two songs I like from Them, guess wich ;))) I was terribly irritated by the  singer when concert ended  I went to my favorite stage, which is of course Dance arena. But there was David Guetta only in the form of Dead Mouse totally not my  thing, a complete disaster and half-empty arena, for me the glass is half empty always, what can i do thats in my nature. After him played  James Zabiela  He is so sweet and played a nice set, but I endured the whole set and I went to Mary’s house. The second day was reserved for only  Dance arena first heard  Maya Jane Coles is known for Her planetary hit What they say that fired up  the dance floor throughout Europe and it was great although more clubbing sound, She would made a chaos in the Tube if she plays next season. After her played Underworld, they were good but I dont like them so much and I have listened to them alredy so its not my first time, then Carl Craig played He was really good, interesting set, released a new mix U can dance but  the audience can not move, so  definitely He  is not the right man for the Dance arena. The third and fourth day, thats when  the real fun began. I listened for the first time Jamiroquai and it was great, then moved again to the arena , listening to Groove Armada for the second time and they are cool. That evening on the balcony was great this year made small music  Stage instead cinema. But on Sunday was cinema working again which is boaring but once I was there and  I watched domestic movie about a group of young people who are doing drugs in the house by the sea and of course among them Sonja Savic with Her life role of drug addict who dies and then friends throw Her into the sea, but she revived and returned to Her friends, ironically XM …. Anyway, to get back to the story of the party on the balcony there were totally cool with  mojitos, which can be bought for cash and not for the stupid tokens, the wind that cools, the British people  who took off and dance  in swimsuits. With  the view on the river we were stayed  early in the morning I felt like I was at some cool beach party. Approximately at six o clock We went to Dance arena, always best practice to put the star of the night in  6 o clock, this time Martin Butrich and two others together are Better  lost then Stupid. What can I  say such a good set, it’s the right music for the Dance Arena, which we used to listen to all past  years. And finally the last day,on  the Main Stage Portished was excellent, the singer sounds just like from the video, absolutely fantastic vocals. I came to the concert just in time when they played Sour Times after Glorybox. For the first time Digitalism on Dance arena, they were great too, the blue guy who sings in the black looks so cute i would take Him home but I wasnt lucky enough….Paul Kalkbrenner was after Them and was quite ok  set , melodic much better than I expected, I thought it was just one more David Guetta according to the announcement of the people that came to hear him. And after him the best thing on the Dance arena this year, Rabel Rave that make Damian Lazarus, Jamie Jones and Seth Troxler. Nastic and the company I did not even want to listen to the end of  their set cause They cant make it that good even if They wanted to.  Rabel Rave o yeah…………

One thought on “Exit festival 2011

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s